Schrijven in een betekenisvolle context
Voor de transfer van de spellingvaardigheid naar ander (spontaan) schrijfwerk is het van groot belang om vooral ook te oefenen op zins- en tekstniveau (Bonset & Hoogeveen, 2009; Van Koeven & Smits, 2020). In de dyslexiebehandeling – en ongetwijfeld ook in de klas – is het echter soms best lastig om kinderen aan het schrijven te krijgen. Ze vinden het moeilijk, hebben geen inspiratie, of ze hebben veel begeleiding/ondersteuning nodig. Maar wat de reden ook is, we weten dat het cruciaal is dat kinderen leren lezen en schrijven. Het is dus aan ons om ze voldoende gelegenheid te bieden om hiermee op een authentieke, creatieve manier mee aan de slag te gaan.
Hieronder vijf voorbeelden van hoe je WriteReader kunt inzetten om deze ‘worstelende schrijvers’ te ondersteunen en ze toch het plezier van schrijven te laten ervaren.
Foto: Alexandra_Koch (Pixabay)
1. Het kind kiest zelf
Met WriteReader houdt het kind op een makkelijke manier eigenaarschap over zijn eigen schrijfwerk. Laat het kind (binnen jouw eventuele thema) zelf een onderwerp en schrijfstijl kiezen. Je kunt hiermee ook prima differentiëren; ieder kind schrijft op zijn eigen niveau en tempo.
Binnen de dyslexiebehandeling worden veel verschillende onderwerpen bedacht door de cliëntjes. Er komt veel creativiteit naar boven!
2. Beeldbank
De beeldbank van WriteReader geeft toegang tot interessante foto’s en afbeeldingen die kinderen op een onderwerp kunnen brengen om over te schrijven. Op de website staan bij elke categorie schrijfstarters beschreven voor extra ideeën. Games als Minecraft zijn natuurlijk favoriete onderwerpen, maar er zijn nog veel meer categorieën te vinden. Daarnaast kunnen ook altijd eigen plaatjes worden ingevoegd via de camera- of uploadfunctie. Op die manier wordt een boek helemaal origineel!
Klik hier om Taeke’s boek over zijn voetbalkamp te lezen.
Goed om te weten: alle afbeeldingen in de beeldbank zijn vrij van copyright en veilig te gebruiken.
3. Tekstveld voor de begeleider
Het tekstveld voor de begeleider geeft een unieke gelegenheid om het schrijven te begeleiden en ondersteunen. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld:
- instructies of aanwijzingen geven – het kind kan deze vervolgens laten voorlezen via de ‘praat’-knop
- een verzameling (dictee)woorden geven die in het verhaal gebruikt moeten worden
- feedback geven op het schrijfwerk
De ingebouwde spraaksynthese zorgt voor een fijne ondersteuning. Wanneer het kind erop klikt, zal de tekst in het betreffende tekstveld automatisch worden voorgelezen.
4. Toetsgeluiden en voorgelezen woorden en zinnen
Zet ‘Geluid tijdens typen’ aan om het maken van klank-tekenkoppelingen te ondersteunen bij net beginnende schrijvers. Tijdens het schrijven zijn de klanken (of letternamen) te horen. Ook kunnen alle woorden en zinnen worden voorgelezen tijdens het typen. Bij het inschakelen van deze functie wordt elk woord uitgesproken na het indrukken van de spatiebalk en elke zin na het typen van een punt. Dit helpt kinderen bij het kiezen van de juiste letters en het vormen van zinnen.
5. Leerling-instellingen voor ondersteuning bij het schrijven en lezen
Je kunt voor alle kinderen apart instellen van welke ondersteuning ze gebruik kunnen maken via het Instellingen-menu of vanuit je aangemaakte groep in WriteReader. Via ‘Selecteer leerlingen’ kun je aanvinken wie gebruik mag maken van de spellingcontrole, spraak-naar-tekstfunctie, toetsgeluiden en/of spraaksynthese. Dit zorgt ervoor dat kinderen die profiteren van deze ondersteuning hier toegang toe krijgen, terwijl kinderen die dit niet (meer) nodig hebben aangemoedigd worden om steeds zelfstandiger te werken.
Wat zijn jouw favoriete manieren om zwakkere schrijvers te motiveren? Welke tools zet jij vooral in om deze kinderen te ondersteunen? We horen het graag van je! Deel je ervaringen met WriteReader op social media en tag @WriteReaderapp.
Veel schrijfplezier!